“Ik werk weer vanuit mijn hart in deze nieuwe functie voor ZorgMies”

“Ik werk weer vanuit mijn hart in deze nieuwe functie voor ZorgMies”

Een carrièreswitch van de horecabranche naar de zorg lijkt misschien niet heel logisch, maar is het voor Margaretha Wierda uit Drachten wel. De dienstverlening zit haar in het bloed. Meer dan dertig jaar gaf ze dit door aan vele medewerkers en gasten als zelfstandig ondernemer van een restaurant en cateringbedrijf. Ze vond het tijd worden voor een nieuwe uitdaging en die vond ze als directeur van ZorgMies Friesland.

“Ik wil nóg meer vanuit mijn hart werken. En kan nu een bijdrage leveren aan mantelzorgers en mensen die ondersteuning nodig hebben door hun leeftijd of gezondheid. We zien immers overbelaste mantelzorgers, die eigenlijk niet een dagje vrijaf of met vakantie kunnen gaan, door de zorg voor een dierbare. En ouderen die gewoon behoefte hebben aan iemand om mee te koffiedrinken, naar de kapper gaan of te winkelen”, vertelt Margaretha Wierda.

Aandacht voor elkaar
“Wat dat betreft heeft mijn nieuwe baan veel raakvlakken met mijn jarenlange ervaring in de horeca. Ik wil het mensen naar de zin maken, het leven leuker maken met bijvoorbeeld een feestje en aandacht voor elkaar. En dat kan nu voor een doelgroep die dat enorm verdient. Toen ik in contact kwam met ZorgMies Nederland, sprak mij dat direct enorm aan. Wederom kan ik zelfstandig en in de dienstverlening werken.”

Eigen ZorgMies
Sinds 1 juli is Wierda (49 jaar en moeder van drie kinderen) directeur van de landelijke organisatie ZorgMIes, die door heel Nederland in regio’s actief is. Niet voor medisch handelen, maar puur voor de hulp voor cliënten van alle leeftijden. “Onze oudste cliënt is 103 jaar en de jongste 3 maanden, want we kunnen ook de zorg voor kinderen en jong volwassenen tijdelijk overnemen als er omstandigheden in het gezin zijn. Zoals de gezinshulp dat vroeger deed”, vertelt Margaretha met een glimlach. “Ook voor een bezoek aan de kapper, een artsenbezoek of gewoon voor een kop koffie staat onze ZorgMies klaar. En we kunnen thuiszorgorganisaties ontzorgen, omdat die naast de medische verzorging soms geen tijd meer hebben voor de persoonlijke aandacht en dan zijn wij een welkome aanvulling. Ik hoop ook vooral op die samenwerking. En wat heel belangrijk is, iedereen krijgt een eigen ZorgMies en wij zorgen voor zo weinig mogelijk wisselingen, zodat er altijd een bekend gezicht voor de deur staat.”
Dan komt natuurlijk ook de vraag: wie betaalt dit? “Vanuit een pgb )persoonsgebonden budget – red.) is het ook mogelijk om de ZorgMies aan te vragen of uit eigen middelen”, vervolgt Wierda. “Het is mijn taak als directeur om te zorgen dat iedereen een ZorgMies in zijn of haar buurt heeft. En dat ik genoeg lieve, behulpzame en betrokken ZorgMiessen selecteer, en dat kunnen ook mannen zijn. Die worden wel nauwkeurig geselecteerd en opleiding vinden we minder belangrijk. Er is wel altijd een Verklaring van goed gedrag (VOG) nodig. Wilt u een gesprek hebben om ZorgMies (M/V) te worden in onze regio Friesland, neem dan gerust contact met mij op!” Wilt u kennismaken met ZorgMies Friesland? U kunt bellen naar 0611319317 of mail;
friesland@zorgmies.nl

Tekst: Marijke van der Hoek

Geplaatst in