Syrisch gerecht wint eerste Drachtster Foodchallenge

Syrisch gerecht wint eerste Drachtster Foodchallenge

“Wat bijzonder! Een Pakistaan eet heerlijk van onze Hollandse erwtensoep en onze student proeft van het rijstgerecht uit Nicaragua”, lacht Klaas van der Meulen van CityLab en docent aan ROC Friese Poort. Hij staat ook zelf met een Peruaans gerecht op zijn bord als een van de bezoekers van de eerste Foodchallenge, die vorige week donderdag werd gehouden.
Het idee ontstond al een tijd geleden om een kookwedstrijd (foodchallenge) tussen Nederlandse gerechten tegenover gerechten van de landen, die vertegenwoordigd worden in het Drachtster AZC. “Maar dat bleek al snel geen eerlijke verhouding te worden en daarom werd het gewoon lekker koken met elkaar en een jury laten proeven en beoordelen wie als beste drie landen uit de kookpot komen”, vertelt projectleidster Julia Teeninga. Ze is student International Tourism management aan NHL/Stenden en verbonden aan het Drachtster CityLab.
Deelnemers uit negen verschillende landen
Inwoners van het AZC waren snel bereid tot deze bijzondere activiteit buiten hun dagelijkse verblijf in het AZC. De grote keuken in het gebouw van WIL aan het Moleneind (voormalig UWV en arbeidsbureau) bleek uiterst geschikt en mocht worden gebruikt voor de bereiding en proeverij van alle gerechten. Begin van de middag werden van allerlei buitenlandse ingrediënten heerlijke gerechten gemaakt. Van Nigeria, Pakistan, Syrië, Iran, Nederland tot Peru. Totaal deden negen verschillende landen mee aan deze eerste geslaagde Foodchallenge.
Vooral kwaliteit!
Vanaf 16.30 uur startten de juryleden Roel Haverkort, voormalig wethouder van Smallingerland, René Dijkstra, eigenaar van restaurant De Zaak en Aline Boonstra van het COA met proeven en ook genodigden genoten van de variatie van deze proeverij. De jury beoordeelde de gerechten van alle deelnemers. “Daarbij gaat het niet om de kwantiteit, maar vooral de kwaliteit”, benadrukte Haverkort. “Bovendien vergelijken we nu toch wel appels met peren. Iedereen heeft echt heel erg zijn best gedaan en over smaak valt niet te twisten, wordt niet voor niets gezegd!”
Prijswinnaars
“We proeven vooral hoe de balans is tussen de verschillende ingrediënten en of ze op de juiste manier gekookt zijn, dat komt nogal precies en daar is hier duidelijk verschil in”, aldus jurylid Dijkstra. De jury moest nog wel kritisch overleggen, maar kwam unaniem met drie prijswinnaars, aan het einde van de challenge/proeverij. De derde prijs ging naar Peru, tweede werd Pakistan en voor de eerte prijs werd Syrië naar voren geroepen. Het enthousiasme was groot bij alle deelnemers en lijkt zeker voor herhaling vatbaar.

Geplaatst in