Laat u uw gereedschap ook kussen? Doe mee met Tútsjend Ark!

Laat u uw gereedschap ook kussen? Doe mee met Tútsjend Ark!

In het laatste weekend van januari zet kunstenaar Loes ten Anscher voor het kunstwerk Tútsjend Ark uw favoriete handgereedschap graag op de foto. Mei jo ark ek meedwaan? Mag uw gereedschap ook meedoen?

Tútsjend Ark betekent ‘kussend gereedschap’ en is een ode aan het Drachtster handgereedschap. Beeldend kunstenaar Loes ten Anscher liet zich inspireren door de Drachtster Dada-beweging van 100 jaar geleden. De schoenmakers Thijs en Evert Rinsema stonden indertijd aan de wieg van deze beweging. Eind 2019 kun je het kunstwerk Tútsjend Ark bekijken in de Woksteeg en de Kerkstraat.

Silhouetten in de Woksteeg & zoenend gereedschap in de Kerkstraat
Van uw gefotografeerde gereedschap maakt Loes silhouetten. Zij versieren straks het lichtgevende plafond in de Woksteeg. Het plafond reageert via een innovatieve techniek op de ‘onderdoor-gangers’. Die kussen het gereedschap als het ware wakker. Vijf van die gereedschappen gaan door naar de Kerkstraat als Big Five. Daar worden ze omgebouwd tot manshoge, ronddraaiende lampionnen die elkaar, van tijd tot tijd, blozend zoenen.

Handgereedschap kan van alles zijn
“Als je er goed over nadenkt, wordt er door werkelijk iedereen dagelijks gebruik gemaakt van gereedschappen en tooltjes”, mijmert Loes. “Handgereedschap kan van alles zijn. Het kan gebruikt worden in de keuken, de garage of de tuin. Het kan te vinden zijn op zolder of boven de schoorsteen, in de kelder, het kantoor, de praktijkruimte of…in de slaapkamer. Het gaat om gereedschap dat gebruikt wordt als een verlenging van de hand. Elektrisch of pneumatisch gereedschap valt natuurlijk af. Het is trouwens ook niet de bedoeling dat er een paard voor van stal gehaald moet worden!” vervolgt zij grijnzend.

Drachtsters en hun gereedschap op DWJM
Ten Anscher werkt samen met filmmakers van Local Androids aan een aantal filmpjes over Drachtsters en hun favoriete gereedschap. Op dwjm.nl zijn deze filmpjes binnenkort ook te zien. Op dwjm.nl kunt u trouwens ook het laatste nieuws lezen over Tútsjend Ark.

Heeft u al een nieuwe agenda voor 2019? Noteer dan Tútsjend Ark voor het laatste weekend van januari en laat uw gereedschap ook fotograferen voor dit unieke kunstproject.

Verbetering en vernieuwing van het centrum
Met beeldende kunst wil de gemeente de stegen in het centrum van Drachten aantrekkelijk maken. Met de kunst worden zij overdag als ’s avonds een bijzondere belevenis. In andere stegen, zoals in de Blomstraat en de verbinding Vogelzang/Houtlaan, maakt nieuwe bestrating, verlichting, gevelverbetering, bankjes en/of groen de steeg mooier.

Geplaatst in