“Dementie signaleren in een vroeg stadium is belangrijk”

“Dementie signaleren in een vroeg stadium is belangrijk”

Vorig jaar werd op 12 maart het Odensehuis Drachten geopend. Het Odensehuis kreeg de officiële naam Odensehuis Dirk Baron, vernoemd naar de Drachtster verslaggever van Omrop Fryslân, die op 37-jarige leeftijd aan een erfelijke vorm van Alzheimer overleed. Hoe gaat het na een jaar in het Túnhûs in Sûnenz? We vroegen het aan gastheer Niels Nijdam.
“We doen het ontzettend goed als Odensehuis in deze regio. Met meer dan 200 unieke bezoekers die 1.300 keer zijn geweest hebben we mooie cijfers gehaald. Want de doelgroep bereiken is vaak niet zo gemakkelijk”, legt Nijdam uit. Samen met zijn echtgenote beheren zij de Odensehuizen in Drachten, Burgum en Leeuwarden. Het Odensehuis Dirk Baron is gevestigd in Sûnenz aan de Burgemeester Wuiteweg in Drachten.
In Drachten is Niels op maandag en donderdag van 10.00 uur tot 16.00 uur degene die de bezoekers ontvangt. “Dit zijn meestal personen met beginnende dementie met of zonder hun mantelzorgers. Dat zijn vaak de partners, maar ook andere familieleden, zoals de kinderen of goede vrienden. De mantelzorgers kunnen veel hebben aan de informatie en gesprekken over hoe om te gaan met een nieuwe situatie. De contacten onderling tussen mantelzorgers zijn ook waardevol. Regelmatig hebben ze privé ook nog contact om elkaar te ondersteunen.”
“De bezoekers met dementie kunnen hier vooral zichzelf zijn. In hun dagelijks omgeving merken ze dat vaker naar iets vragen of het niet meer weten, soms niet alle begrip heeft. Hier telt het niet dat je fouten maakt of sommige dingen niet meer lukken. Het mag duidelijk zijn dat dit soort zaken zeer confronterend is voor iemand met dementie.”
Het Odensehuis Dirk Baron is vooral bedoeld voor ondersteuning bij beginnende dementie. “De meeste mensen zoeken vaak pas hulp als thuis echt niet meer gaat. Dan is er vaak al sprake van veel stress. Het Odensehuis begeleidt mensen tijdens het gehele ziekteproces, zowel mensen met dementie als hun naasten. Op deze manier zie je de verschillende aspecten van de ziekte aankomen en kun je navenant reageren en zodoende heel wat stress voorkomen. Daarom hopen we juist dat bij de eerste signalen of vermoedens de mensen naar ons toekomen en het gesprek aangaan. Vaak attenderen de huisartsen, wijkverpleegkundigen en casemanagers dementie de mantelzorgers of de personen in een beginfase met dementie op onze activiteiten en bezoekuren. In die samenwerking is Smallingerland echt heel goed kan ik zeggen. De gemeente wil de meest dementie vriendelijke gemeente van Friesland worden en dan zijn dit soort samenwerkingen erg belangrijk natuurlijk”, aldus Nijdam.
Bezoekers zijn altijd twee keer per week welkom in het Odensehuis, en doen dat op eigen gelegenheid. Er is een gezellige sfeer in het Túnhûs, waarbij eigenlijk van alles mogelijk is. “We organiseren ook verschillende activiteiten die passen bij onze gasten. We organiseren nu elke donderdag vanaf 14 uur bijvoorbeeld een tekencursus. Daar kan iedereen aan meedoen en er is wel animo voor kan ik merken. We proberen meer activiteiten, maar duidelijk aangegeven door onze bezoekers of daar behoefte aan is. Dat is ook een deel van mijn werk hier, om dat te begeleiden.”
Vandaag (donderdag 14 maart) wordt een klein feestje gevierd ter ere van het 1-jarig bestaan. “Er wordt een lunch verzorgd en er is vanaf 14 uur een muzikaal intermezzo. Kom gerust langs in Sûnenz in het Túnhûs op deze bijzondere dag en anders kan dat ook op maandag’s en donderdag’s op onze reguliere openingsdagen.”

Tekst: Marijke van der Hoek
Foto’s: eigen foto’s

Geplaatst in